Pages

poniedziałek, 10 sierpnia 2015

Tropikalne szaszłyki

Tropikalne szaszłyki 

        Sezon grillowy nadal trwa, więc pora na pożywne oraz smaczne szaszłyki tropikalne. Jest to idealne danie dla wszystkich wielbicieli łączenia smaku słodkiego i ostrego. 

Składniki: (10 szaszłyków)
- mięso z piersi z kurczaka - podwójna pierś 
- ananas (świeży) - 1/2 sztuki 
- papryka zielona - 1 sztuka 
- cebula - 2 sztuki 
- czosnek - 2 ząbki 
- oliwa - 2 łyżki
- zielona pietruszka 
- cytryna - sok z 1/2 sztuki 
- suszone zioła (tymianek, oregano, bazylia)
- ostra papryka, curry 

Sposób przygotowania:
Oliwę mieszamy z przyprawami, sokiem z cytryny oraz wyciśniętym przez praskę czosnkiem, a następnie obtaczamy pokrojone w kostkę mięso. Pierś odstawiamy na 30 minut do lodówki. Obranego ze skóry ananasa oraz paprykę kroimy w kostkę. Cebulę siekamy w grube plastry. Na patyczki nabijamy na przemian wszystkie składniki. Szaszłyki grillujemy około 20 minut. Możemy je przyrządzić na patelni grillowej, w piekarniku lub na grillu ogrodowym. Podajemy posypane drobno posiekaną pietruszką. 




Smacznego ! 


1 komentarz:

  1. Szaszłyki wyglądają niebiańsko. Musiały być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń