Pages

piątek, 14 sierpnia 2015

Gofry orkiszowe

Gofry orkiszowe 

    Weekend zbliża się wielkimi krokami, więc pora na smaczny, a zarazem wartościowy deser. Dziś polecam Wam gofry orkiszowe, które doskonale komponują się ze świeżymi owocami. 

Składniki: (8 sztuk) 
- mąka orkiszowa (typ 2000) - 1 szklanka 
- mąka pszenna - 1 szklanka 
- mleko - 1 szklanka 
- olej - 1/4 szklanki 
- jajko - 3 sztuki 
- proszek do pieczenia - 1 łyżeczka 

Sposób przygotowania: 
Całe jajka zmiksować, a następnie dodać przesiane mąki, proszek do pieczenia i olej. Wszystkie składniki dokładnie razem połączyć. Ciasto powinno być trochę gęstsze, niż na naleśniki. Podawać ze świeżymi owocami, polane miodem. 


Smacznego ! 

5 komentarzy:

  1. gofry to zdecydowanie letni przysmak! :)
    zachęcam do udziału w konkursie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2015/08/konkurs-pozegnanie-wakacji-z-owocowym.html

    OdpowiedzUsuń
  3. Smakowicie wyglądają, bardzo lubię gofry :)
    http://dominikamorys.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. A czy wyszły by z samą mąką orkiszową ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Od kiedy dostałam lepszą gofrownicę (o większej mocy) wykonuję te gofry z samej mąki orkiszowej. ;)

      Usuń