Pages

poniedziałek, 27 lipca 2015

Klopsiki w sosie pomidorowo- kokosowym

Klopsiki w sosie pomidorowo- kokosowym 

     Klopsiki w sosie pomidorowym to idealne danie na letni obiad, ponieważ w składzie ich sosu znajdują się dojrzałe pomidory, które zbieramy właśnie w tym okresie. Jest to delikatne, pełnowartościowe danie, które doskonale nadaje się dla dzieci. 

Skład: 

Klopsiki: 
- mięso wołowe (500 g) (zmielone) 
- otręby pszenne - 4 łyżki 
- jajko - 1 sztuka 
- cebula - 1 sztuka 
- czosnek - 2 ząbki 
- szczypta soli, pieprz 

Do zmielonego mięsa dodajemy jajko, otręby pszenne, posiekaną w kostkę cebulę, wyciśnięty przez praskę czosnek oraz szczyptę soli i pieprz. Całość dokładnie mieszamy, formujemy klopsiki. Gotujemy je we wcześniej przygotowanym bulionie lub wodzie około 15 minut. 

Sos:
- świeże pomidory - 5 sztuk 
- koncentrat pomidorowy - 2 łyżki 
- mleczko kokosowe (160 g) - 1 opakowanie
- bulion warzywny/drobiowy (przygotować wcześniej) 
- zielona pietruszka, pieprz
- mąka orkiszowa - 2 łyżki 

Pomidory obieramy ze skórki, kroimy w kostkę, a następnie miksujemy, przelewamy do rondelka. Dodajemy 1 szklankę bulionu, koncentrat pomidorowy, mleczko kokosowe oraz rozrobioną w bulionie lub wodzie mąkę. Doprowadzamy do wrzenia, przyprawiamy, dodajemy posiekaną pietruszkę. 

Klopsiki umieszczamy w sosie. 



Smacznego ! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz