Pages

wtorek, 23 czerwca 2015

Zapiekanka ziemniaczana ze szparagami

Zapiekanka ziemniaczana ze szparagami 

Sezon na szparagi nadal trwa, więc warto je jeszcze przyrządzać ! Zapiekanka ziemniaczana ze szparagami to doskonały wybór dla wszystkich smakoszy szybkich, pełnowartościowych potraw.

Składniki: 
- mięso z piersi kurczaka (200 g) - 1 sztuka 
- szparagi zielone ( około 400 g) - 1 pęczek 
- ziemniaki (młode) - 500 g 
- pomidorki koktajlowe - 10 sztuk 
- papryka czerwona - 1 sztuka 
- cebula - 1 sztuka 
- ser Mozzarella  (120 g ) - 1 opakowanie 
- jajko - 2 sztuki 
- oliwa - 2 łyżki 
- pieprz, szczypta soli, suszone zioła 



Sposób przygotowania: 
Mięso pokroić w kostkę, przyprawić pieprzem, solą, ziołami, a następnie podsmażyć je na oliwie wraz z posiekaną cebulą. Ziemniaki obrać, szparagi umyć, odciąć końce. Warzywa ugotować w wodzie lub na parze. Paprykę pokroić w paski, pomidorki koktajlowe przekroić na pół. Na dnie naczynia żaroodpornego ułożyć ugotowane, pokrojone w plastry ziemniaki, podsmażone z cebulą mięso, paprykę, ugotowane szparagi oraz pomidorki koktajlowe. Całość posypać pieprzem oraz ziołami. Ser zetrzeć na tarce, dodać 2 jajka i dokładnie wymieszać. Polać zapiekankę. Piec w 180 stopniach około 15 - 20 minut. Podawać na gorąco. 




Smacznego ! 

3 komentarze:

  1. Obłędna! :) Z pewnością zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniała zapiekanka, te kolory i połączenie smaków...

    OdpowiedzUsuń