Pages

piątek, 19 czerwca 2015

Makaron z sosem pomidorowym i anchois

Makaron z sosem pomidorowym i anchois 

        Dzisiaj propozycja dla wszystkich miłośników kuchni śródziemnomorskiej, czyli makaron z sosem pomidorowym i anchois. Połączenie składników daje bardzo pożywne danie o intensywnym smaku i aromacie. 

Składniki: (2 porcje) 
- makaron pełnoziarnisty (wstążki) - 100 g 
- pomidory z puszki - 400 g - 1 opakowanie 
- anchois 50 g - 1 puszka 
- papryka czerwona - 100 g - 1/2 sztuki 
- papryka żółta - 100 g - 1/2 sztuki
- oliwki zielone - 8 sztuk 
- kapary - 10 sztuk 
- cebula - 1 sztuka 
- czosnek - 2 ząbki 
- suszone pomidory - 20 g 
- świeża bazylia - 10 listków 
- pieprz Cayenne, oregano 
- oliwa - 1 łyżka 


Sposób przygotowania: 
Cebulę posiekać, podsmażyć na łyżce oliwy, następnie dodać pomidory z puszki, pokrojone w paski papryki, przekrojone na pół oliwki oraz kapary. Całość dusić około 10 minut, na koniec dodać wyciśnięty przez praskę czosnek, suszone pomidory, drobno posiekaną bazylię, pieprz Cayenne oraz oregano. Całość dokładnie wymieszać. Ugotowany makaron polać sosem, na wierzchu ułożyć anchois, posypać listkami świeżej bazylii. 



Smacznego ! 

1 komentarz:

  1. O to ja poproszę porcyjkę, zdecydowanie lubię takie obiadki.

    OdpowiedzUsuń