Pages

środa, 10 czerwca 2015

Grillowane mini burgery

Grillowane mini burgery

Sezon grillowy uważam za otwarty ! 
Macie już dość nudnych piersi z kurczaka i kiełbasek ? Polecam Wam grillowane mini burgery, czyli znakomitą, pożywną oraz pełnowartościową przekąskę, która doskonale sprawdzi się na Waszych stołach. Mini burgery możecie przygotować zarówno na grillu ogrodowym, jak i przyrządzić je jako przystawkę na patelni grillowej w domu. 

Składniki: (7 sztuk) 
Kotlety: 
- mięso z piersi kurczaka (250 g) 
- otręby pszenne - 5 łyżek 
- jajko - 1 sztuka 
- czosnek - 2 ząbki 
- cebula - 1/2 sztuki 
- pieprz Cayenne, szczypta soli 

Mięso z piersi kurczaka mielimy, dodajemy otręby pszenne, jajko, wyciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną w drobną kostkę cebulę oraz przyprawy. Całość dokładnie mieszamy. Formujemy kotleciki, a następnie je grillujemy. 

Pozostałe składniki:
- pomidor - 2 sztuki 
- cebula - 1 sztuka 
- cukinia - 1 sztuka 
- ser Mozzarella - 1 opakowanie 
- sałata - 2 listki 
- pieczarki (małe) - 7 sztuk 
- suszone zioła, pieprz 

Cukinię, pomidory oraz cebulę kroimy w plastry. Pieczarki dokładnie czyścimy. Warzywa przyprawiamy suszonymi ziołami oraz pieprzem, a następnie grillujemy. Na patyczki nabijamy grillowane warzywa oraz mięso, dodajemy plaster sera Mozzarella i sałatę. Przekąskę podajemy na gorąco. 



Smacznego ! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz