Pages

wtorek, 30 czerwca 2015

Deser kokosowy z kaszy manny


Deser kokosowy z kaszy manny

  

Składniki: ( na jeden słoiczek) 
- kasza manna "Kupiec" - 1 łyżka
- wiórki kokosowe - 2 łyżki 
- masło - 30 g 
- mleko - 1/3 szklanki 
- czekolada gorzka - 1/4 tabliczki (25 g) 
- ciasteczka owsiane - 2 sztuki 
- miód - 1 i 1/2 łyżki 

Sposób przygotowania: 

Do gorącego mleka dodać 1 łyżkę miodu, masło oraz kaszę (rozrobioną w łyżce mleka). Całość mieszając doprowadzić do wrzenia i gotować przez 2 minuty. Zdjąć z palnika, a następnie dodać wiórki kokosowe. Ciasteczka owsiane bardzo drobno pokruszyć i wymieszać z 1/2 łyżki miodu. Tak przygotowanymi wyłożyć dno słoika i wylać na wierz ciepłą kaszę, a następnie rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę. Odstawić na 2 godziny w chłodne miejsce. Podawać posypane wiórkami kokosowymi.





Smacznego ! 


Gotuj w zdrowym stylu

9 komentarzy:

  1. Ile kalorii ma 1 porcja?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeden słoiczek to dwie porcje, gdyż jest to syty i dość słodki deser. Jedna porcja, czyli 1/2 słoiczka 300 ml to około 250 kcal :)

      Usuń
  2. Czy można zamiast miodu użyć, np. ksylitolu? Jeśli tak, to w jakiej ilości? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, można użyć dowolnego środka slodzacego, jednak nie jestem w stanie powiedzieć jaką ilość ksylitolu, należy dodać ze względu na to, iż nie używałam go nigdy do tego deseru. ;)

      Usuń
  3. a konieczne jest to masło?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że jeżeli jest taka konieczność to miało można pominąć :)

      Usuń
  4. Zamiast masła polecam olej kokosowy nierafinowany (zachowałam proporcje) Wyszło pycha, dzieci zachwycone. Polecam i dziękuję.

    OdpowiedzUsuń