Pages

sobota, 30 maja 2015

Wysoko-magnezowy krem czekoladowy

Wysoko-magnezowy krem czekoladowy 

       Wielkimi krokami zbliża się koniec roku szkolnego i akademickiego, więc w tym okresie czas usprawnić myślenie! 
       Moją dzisiejszą propozycją jest wysoko-magnezowy deser czekoladowy, czyli przyjemne z pożytecznym, gdyż jest to smaczny deser, który w połączeniu z owocami dostarczy Wam wielu witamin i składników mineralnych. 
       Niedobór magnezu w diecie jest naszym wrogiem, dlatego warto zadbać o wyższą podaż tego pierwiastka w jadłospisie, ze względu na to, że jego deficyt w organizmie wpływa na trudność z koncentracją, bezsenność, zmęczenie fizyczne i psychiczne, nadmierną podatność na stres oraz drażliwość. 

Składniki: (2 porcje) 
- gorzka czekolada - 5 kostek 
- jogurt naturalny - 1 łyżka 
- mleko - 2 łyżki 
- orzechy laskowe - 10 sztuk 
- kakao (naturalne) - 1 łyżka 
- miód - 1 łyżeczka 

Sposób przygotowania: 
Orzechy laskowe obrać z brązowych skórek, a następnie zmiksować na jednolitą masę. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z dwoma łyżkami mleka. Do masy orzechowej dodać rozpuszczoną czekoladę, jogurt naturalny, kakao oraz miód. Całość dokładnie zmiksować. W kremie maczać owoce np. truskawki, kiwi lub pomarańcze. 






Smacznego ! 

1 komentarz: