Pages

poniedziałek, 25 maja 2015

Szparagowa zupa krem

Szparagowa zupa krem 

     Sezon szparagowy w pełni, dlatego dzisiaj proponuje Wam zupę krem z zielonych szparagów. Jest to bardzo smaczne, niskokaloryczne oraz szybkie w wykonaniu danie, które jest źródłem wielu witamin i składników mineralnych. 

Składniki: (2 porcje) --> 1 porcja - około 150 kcal 
- szparagi (400 g) - 1 pęczek 
- cebula (100 g) - 1 sztuka 
- czosnek - 3 ząbki 
- bulion drobiowy/warzywny (500 ml) - 2 szklanki 
- ser Mozzarella (60 g) - 1/2 opakowania 
- świeża bazylia - 10 listków 
- sól, pieprz, ziele angielskie 



Sposób przygotowania: 
Szparagi cienko obrać, odciąć zdrewniałe końcówki, a następnie pokroić w plastry. Cebulę obrać, posiekać. Do garnka włożyć szparagi, cebulę, liście bazylii oraz ziele angielskie zalać wcześniej przygotowanym bulionem. Gotować około 15 minut, wyjąć ziele angielskie, dodać wyciśnięty przez praskę czosnek. Całość zmiksować na jednolitą masę, na koniec przyprawić szczyptą soli oraz pieprzem, dodać starty ser Mozzarella, wymieszać. Zupę podawać z grzankami z pieczywa pełnoziarnistego. 




Smacznego ! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz