Pages

środa, 13 maja 2015

Śniadanie mistrzów


Śniadanie mistrzów

       Śniadanie mistrzów, czyli owsianka z bakaliami oraz miodem. To idealne bogato-błonnikowe danie, o wysokiej wartości odżywczej, które jest źródłem wielu witamin i składników mineralnych, a spożyte wraz z produktem mlecznym dostarczy Wam kompleks niezbędnych aminokwasów. Owsianka jest źródłem witaminy B1 i kwasu pantotenowego, który wpływa na prawidłowy przebieg procesu uwalniania energii oraz zapobiega przemęczeniu zarówno podczas wysiłku fizycznego i umysłowego. Doskonale sprawdzi się w jadłospisie sportowców oraz osób na diecie redukcyjnej. 

Składniki: 
- płatki owsiane - 5 łyżek 
- mleko 1,5% - 1 szklanka
- orzechy nerkowca - 5 sztuk 
- migdały - 5 sztuk
- siemię lniane - 1 łyżka 
- sezam - 1 łyżeczka
- słonecznik łuskany - 1 łyżeczka 
- suszona żurawina - 6 sztuk 
- miód (naturalny) - 1 łyżeczka 
- jabłko - 2 plastry 

Sposób przygotowania:
     Płatki owsiane oraz siemię lniane wsypać do garnka, zalać mlekiem, gotować około 10 minut, a następnie odstawić na około 7 minut, aby mleko zostało do końca wchłonięte. Owsiankę wyłożyć do miseczki, na wierzchu ułożyć plastry jabłka przekrojone na pół, orzechy nerkowca oraz migdały. Posypać sezamem, słonecznikiem i posiekaną suszoną żurawiną. Całość polać miodem. 
   Owsiankę można podawać z dowolnymi świeżymi owocami np. truskawkami, malinami, borówkami itp. 


Smacznego !

3 komentarze:

  1. po takim śniadaniu można tylko dobrze rozpocząć dzień!

    OdpowiedzUsuń
  2. faktycznie, bardzo odżywcze i smaczne śniadanie!

    OdpowiedzUsuń