Pages

wtorek, 26 maja 2015

Risotto z kurczakiem i warzywami

Risotto z kurczakiem i warzywami 

Kolorowe risotto z kurczakiem i warzywami to idealna propozycja na pełnowartościowy, smaczny oraz pożywny obiad dla Twojej mamy ! 

Składniki: (4 porcje) 
- ryż Arborio (200 g) - 1 szklanka 
- bulion drobiowy - 2 szklanki 
- cebula - 1 sztuka 
- pierś z kurczaka - 2 sztuki 
- brokuł - 1 sztuka 
- pomidor - 2 sztuki 
- papryka czerwona - 1 sztuka
- papryka żółta - 1 sztuka 
- kukurydza - 3 łyżki 
- marchew - 2 sztuki
- ser Mozzarella (120 g) - 1 sztuka  
- czosnek - 2 ząbki 
- oliwa - 3 łyżki 

Sposób przygotowania: 
Bulion podzielić na 3 części. Cebulę posiekać, podsmażyć na oliwie, gdy będzie miękka dodać ryż. Smażyć około 15 minut, mieszając, a następnie dodać pierwszą część bulionu. Dusić do czas wchłonięcia bulionu (około 10 minut). Dodać drugą porcję bulionu. Gdy bulion zostanie wchłonięty dodać podgotowanego w wodzie lub na parze brokuła, pokrojone w paski papryki, tartą na grubych oczkach marchew oraz obranego ze skórki, pokrojonego w kostkę pomidora i kukurydzę. Całość zalać ostatnią częścią bulionu, dodać wyciśnięty przez praskę czosnek, pieprz i szczyptę soli. Dusić pod przykryciem około 15 minut. Pierś z kurczaka przyprawić, pokroić w kostkę, grillować na patelni, a następnie dodać ją do ryżu z warzywami. Całość posypać startym serem Mozzarella, dokładnie wymieszać.




Smacznego ! 



4 komentarze:

  1. Ile ma kalorii jedna porcja?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jedna porcja to około 480 kcal :)

      Usuń
  2. rozumiem że ryż jużugotowany wsypujemy, tak?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, ryż dodajemy na surowo, dlatego jest to specjalny ryż do risotto. Trzykrotnie dolewany bulion, który po wchłonięciu w ryż spowoduje, że stanie się on miękki :)

      Usuń