Pages

piątek, 22 maja 2015

Pełnoziarniste pierogi ruskie

Pełnoziarniste pierogi ruskie

Dziś polecam Wam pełnoziarniste pierogi ruskie ! 

Składniki: (około 20 sztuk) 
- mąka orkiszowa - 1 szklanka 
- mąka pszenna pełnoziarnista - 1 szklanka 
- gorąca woda - 3/4 szklanki 
- oliwa - 2 łyżki 

- twaróg - 1 kostka 
- ziemniaki - 4 sztuki 
- cebula - 1 sztuka 
- oliwa - 1 łyżka 
- pieprz, sól 

Sposób przygotowania: 
Ciasto: Przesiać mąki, dodać do nich 2 łyżki oliwy oraz wodę, a następnie intensywnie wyrabiać ciasto, powinno być sprężyste. Obwinąć je ściereczką i pozostawić na około 15 minut. Podzielić na małe części, cienko rozwałkować, kubkiem wycisnąć kółka. 
Farsz: ziemniaki obierać, ugotować w wodzie, gdy ostygną dokładnie je ugnieść, dodać twaróg oraz pokrojoną w kostkę, podsmażoną na łyżce oliwy cebulę. Całość razem wymieszać, przyprawić solą i pieprzem. 
Farsz nakładać łyżeczką do wyciętych z ciasta kół, a następnie dokładnie zakleić, boki można pozagniatać widelcem. W garnku zagotować wodę, wrzucić pierogi, gotować do czasu wypłynięcia. Można podawać np. podsmażone na patelni grillowej. 



Smacznego ! 


1 komentarz: