Pages

niedziela, 17 maja 2015

Jajko w koszulce na szparagach

Jajko w koszulce na szparagach

      Za oknem słonecznie, w sklepach nowalijki, więc czas na lekkie wiosenne danie ! Jajko w koszulce na szparagach to idealna niskokaloryczna kompozycja, którą każdy z Was jest w stanie szybko przygotować. 

Składniki:
- białe szparagi - 4 sztuki 
- jaja - 2 sztuki 
- ocet - 1 łyżeczka 
- koperek - 1 łyżeczka 
- sól, pieprz, szczypta cukru 



Sposób przygotowania: 
Szparagi - umyć, obrać ze skórki, a następnie odciąć zdrewniałe końce. Najlepiej gotować je na stojąco w wysokim garnku, pod przykryciem. Wodę należy lekko osolić, można dodać szczyptę cukru. Gotować około 15 - 20 minut, do czasu, aż zmiękną. 
Jajko - w garnku zagotować wodę, dodać ocet. Jajko wbić do szklanki. Przy pomocy łyżki zamieszać gotującą się wodę w garnku, aby na środku wytworzył się wir, do którego należy wlać jajko. Gotować około 3 minuty, a następnie wyjąć jajko łyżką z dziurkami. Szparagi ułożyć na talerzu, położyć na nich jajka, całość posypać pieprzem oraz posiekanym koperkiem. 




Smacznego ! 


1 komentarz: