Pages

środa, 22 kwietnia 2015

Kluski jaglane

Kluski jaglane

Nie macie pomysłu na wykorzystanie kaszy jaglanej ? Moją dzisiejszą propozycją są kluski jaglane, które stanowią idealną przystawkę lub dodatek do dań na słodko. Ze względu na delikatność oraz pożywność doskonale nadają się jako posiłek zarówno dla dzieci, jak i dorosłych. Najlepiej smakują polane musem owocowym np. z kiwi, truskawek lub malin. 

Składniki: (3 porcje)
- kasza jaglana - 1/2 szklanki
- mleko - 1 szklanka 
- twaróg - 1 kostka 
- mąka orkiszowa - 1/2 szklanki 
- mąka ziemniaczana - 1/2 szklanki 
- miód - 1 łyżka
- cynamon

Sposób przygotowania: kaszę jaglaną płuczemy wodą. Do rondelka wlewamy mleko, a następnie wsypujemy kaszę. Gotujemy około 15- 20 minut, co jakiś czas mieszając. Do przestudzonej kaszy dodajemy pokruszony twaróg, miód oraz cynamon. Miksujemy na gładką masę, do której dosypujemy mąkę orkiszową oraz mąkę ziemniaczaną. Całość ugniatamy, formujemy rulony, a następnie dzielimy je na małe kawałki. W garnku zagotowujemy wodę, wrzucamy kluski na około 3-4 minuty (do wypłynięcia). Podajemy z musem z owoców np. kiwi, truskawek, malin. 

Smacznego !

12 komentarzy:

  1. Wspaniały pomysł. Od jakiegoś czasu chodzą za mną podobne kluseczki i pewnie wykorzystam twój przepis;)

    OdpowiedzUsuń
  2. genialny pomysł! na pewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mąkę orkiszową można zastąpić jakąś inną ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, myślę, że praktycznie każda mąka będzie tutaj odpowiednia ;)

      Usuń
  4. A ile to cudenko ma kalorii?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W moim przepisie są składniki na 3 porcje, natomiast jedna porcja to około 330 kcal, ale warto zwrócić uwagę na to, że w odpowiednio zbilansowanej diecie nie należy patrzeć tylko na ilość kalorii, ale także na ich jakość ;)

      Usuń
  5. A czy podczas gotowania kopytek także z mąki dużo traci się wartości odżywczych?

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak każda obróbka termiczna gotowanie również powoduje utratę wartości odżywczych, jednak zależne jest to, także od czasu gotowania, w przypadku kopytek z mojego przepisu ten czas jest bardzo krótki, więc wartość odżywcza kopytek po ich ugotowaniu dużo nie zmaleje. :)

    OdpowiedzUsuń
  7. A czy można te kluseczki ugotować na parze? Wiele warzyw i mięs gotuję na parze i są znacznie lepsze niż z wody :). Nie próbowałam jednak pierogów i klusek ugotować w ten sposób.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Potraw mącznych nigdy nie gotowałam na parze, ale warto spróbować, może faktycznie będą lepsze ;)

      Usuń