Pages

sobota, 11 kwietnia 2015

Kasza jaglana z musem truskawkowym

Kasza jaglana z musem truskawkowym

      Kasza jaglana to produkt, który powinien znaleźć się w diecie każdego dziecka. Jest dobry źródłem witamin z grupy B, witaminy PP, żelaza, wapnia oraz błonnika. Zawiera wysoką zawartość białka oraz węglowodanów złożonych, jest produktem lekkostrawnym. Kasza jaglana jest zasadotwórcza, czyli pożądana w naszym jadłospisie, ze względu na to, że dieta większości dzieci i dorosłych obfituje w składniki kwasotwórcze (nabiał, pieczywo, mięso, cukier). Ma właściwości usuwania nadmiaru śluzu z organizmu, dlatego jest niezastąpiona przy infekcjach dróg oddechowych. Kasza jaglana jest produktem bezglutenowym, ze względu na to może być jednym z pierwszych posiłków w diecie dziecka (6-7 miesiąc życia).
     
     Dzisiaj polecam Wam smaczny, prosty w przygotowaniu deser z kaszy jaglanej z musem truskawkowym. 

Składniki: (2 porcje)
- kasza jaglana - 1/2 szklanki 
- truskawki - 250 g 
- miód - 1 łyżka 
- mleko - 1 szklanka 
- jogurt naturalny - 2 łyżki 

Sposób przygotowania:
Kaszę jaglaną opłukać pod bieżącą wodą. Do rondelka wlać mleko, a następnie wsypać kaszę, gotować około 20 minut (kilkukrotnie przemieszać), tak, aby mleko zostało wchłonięte. Truskawki umyć, oderwać szypułki, a następnie pokroić w plastry. Dodać miód oraz jogurt naturalny, całość zmiksować. Ugotowaną kaszę polać musem truskawkowym. 




Smacznego !  

5 komentarzy: