Pages

niedziela, 22 marca 2015

Dietetyczne muffinki z kremem czekoladowym z czerwonej fasoli


Dietetyczne muffinki z kremem czekoladowym z czerwonej fasoli 

Pora na deser! Muffinki musli z krem czekoladowym z czerwonej fasoli to doskonały, pełnowartościowy oraz wysokobłonnikowy smakołyk, idealny dla dzieci, jak i dorosłych. 

Składniki: 

Muffinki: (około 12 sztuk) 
- musli (mieszanka wykonana samodzielnie np. płatki owsiane, jęczmienne, żytnie, orzechy, bakalie itp.) - 100 g
- mąka orkiszowa - 100 g 
- mleko - 1/2 szklanki 
- jogurt naturalny - 100 ml 
- miód - 3 łyżki lub stevia
- proszek do pieczenia - 2 łyżeczki

Krem czekoladowy: 
- czerwona fasola "Gotowane na parze" Bonduelle - 1 puszka 
- kakao - 4 łyżki 
- mleko - 1/4 szklanki 
- miód - 2 łyżki lub stevia 

- orzechy laskowe - 10 sztuk 

Sposób przygotowania:

Muffinki: Musli wymieszać z przesianą mąką oraz proszkiem do pieczenia. Dodać mleko, jogurt naturalny i miód. Całość dokładnie zmiksować. Foremki napełniać masą do 2/3 wysokości. Piec około 15 minut w 180 stopniach C. 

Krem czekoladowy: Fasolę przepłukać zimną wodą, a następnie odcedzić i zblendować na jednolitą masę. Dodać mleko, kakao oraz miód, całość dokładnie zmiksować. Schłodzony krem przełożyć do rękawa cukierniczego, a następnie umieścić go na muffinkach. Całość posypać drobno posiekanymi orzechami. 

Smacznego ! 

3 komentarze:

  1. Bardzo spodobał mi się pomysł na krem do tych muffinek- może kiedyś go wykorzystam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Urocze! I na bank pyszne! :) Krem <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Muszę spróbować tego kremu <3

    OdpowiedzUsuń