Pages

poniedziałek, 2 lutego 2015

Krem czekoladowy z kaszy jaglanej


Krem czekoladowy z kaszy jaglanej 

        Krem czekoladowy z kaszy jaglanej to idealny deser dla wszystkich studentów, maturzystów oraz osób intensywnie pracujących umysłowo.        
       Główny produkt, czyli kasza jaglana jest doskonałym źródłem witaminy E oraz lecytyny, która korzystnie wpływa na naszą pamięć i koncentrację. Ze względu na występowanie w niej krzemionki pozytywnie oddziałuje na wygląd włosów, skóry oraz paznokci. Zawiera, również żelazo, którego niedobory mogą wywoływać osłabienie organizmu, skłonności do infekcji oraz spadek koncentracji.
       W momencie intensywnego wysiłku psychicznego oraz stresu wzrasta zapotrzebowanie na magnez, który często dodatkowo wypłukiwany jest przez duże spożycie kawy w tym okresie. Doskonałym źródłem tego pierwiastka jest kolejny produkt deseru, czyli gorzka czekolada. Zawiera związku pobudzające pracę mózgu do wysiłku, co w połączeniu z magnezem, który poprawia koncentrację, daje doskonałe rezultaty w nauce. Ziarno kakaowe to wspaniałe źródło antyoksydantów, które poprzez zwalczanie wolnych rodników hamują proces starzenia się skóry.


Składniki: (5 porcji)
- kasza jaglana - 1/3 szklanki
- gorzka czekolada - 1 tabliczka
- kakao (naturalne) - 2 łyżki
- miód - 1 łyżka
- mleko - 1/2 szklanki
- cynamon


Sposób przygotowania: Kaszę jaglaną przepłukać, a następnie ugotować (zgodnie z instrukcją na opakowaniu). Czekoladę rozpuścić z dodatkiem 2 łyżek mleka. Przestudzoną kaszę wraz z pozostałą częścią mleka dokładnie zblendować, tak aby powstała jednolita masa. Dodać rozpuszczoną czekoladę, miód, kakao oraz cynamon, wszystkie składniki razem wymieszać, gdy masa będzie za gęsta dolać mleka.
Przygotowany krem nałożyć do pucharków i schłodzić.




Krem czekoladowy można, również wykorzystać do smarowania pieczywa pełnoziarnistego.


Smacznego ! 



1 komentarz:

  1. właśnie kremy na bazie kaszy jaglanej to moje ulubione, rewelacja!

    OdpowiedzUsuń